109341.jpg
109341.jpg Rozmiar 442 KB |
odparuje w postaci szkodliwych oparów.
Najlepiej jest nie zeskrobywać przypalonych resztek jedzenia,zwilżamypłytę wodą po chwilowym
odczekaniu można lekko wyszorować chropowatą stroną gąbki. Nadmiar wody i brudu zbieramy
ściereczka i płuczemy. Powtarzamy czynnośc do uzyskania zadowalającego efektu.
Płytę należy czyścić codziennie, a palniki przynajmniej raz w tygodniu łagodnym mleczkiem.
PALNIKI GAZOWE- zdejmujemy i czyścimy tym samym preparatem lub- jeśli są wykonane z żeliwa- specjalną pianką czyszcząco-konserwującą do powierzchni żeliwnych albo odrobiną oleju jadalnego. Ta samą pianką czyścimy zeschnięty, tłusty brud z rusztów nad palnikami.
CERAMICZNE PŁYTY KUCHENNE- myjemy specjalnym mleczkiem, pianką albo półpłynnym żelem do nich przeznaczonym. Preparat nanosimy miękką ściereczką i rozprowadzamy po powierzchni. Następnie płuczemy ścierkę w wodzie i po jej wyciśnięciu usuwamy preparat wraz z zanieczyszczeniami. Na koniec wycieramy suchą, miękką szmatką.
Jeżeli wykipiało mleko albo stopił sie rozsypany cukier, usuwamy zapieczoną skorupę skrobakiem albo środkiem czyszczącym do płyt ceramicznych (pozostawia na powierzchni ochronną warstwę nabłyszczającą). Planując np. smażenie konfitur, warto zabezpieczyć płytę przed zabrudzeniem, pokrywając ją specjanym środkiem ochronnym.
PIEKARNIK- czyścimy pianką o intensywnym działaniu chemicznym, niepowodującą uszkodzeń mechanicznych.
KUCHENKA MIKROFALOWA- do kucheniki wkładamy miskę z wodą i zagotowujemy. Para zmiękczy zasuszone, brudne plamy, które usuwamy miękką, wilgotną ściereczką z niewielką ilością specjalnego środka obojętnego dla produktów spożywczych.
Pamiętajmy, aby zawsze przykrywać jedzenie, dzięki czemu unikniemy rozpryskiwania się potraw i przywierania resztek jedzenia.
Kilka plasterków cytryny podgrzanych w kuchence mikrofalowej uwolni jej wnętrze od przykrej woni.